OVERZICHT

Werkvlak uit keramiek?

08.12.2017

Werkvlak uit keramiek?

Keramiek is een bijzonder materiaal wat betreft keukenwerkbladen. Het is uiterst krasvrij, oogt bijzonder mooi, het is makkelijk schoon te houden en verkrijgbaar in alle soorten en maten. Daarom past dit materiaal in haast elke keuken: modern, landelijk, tijdloos, intensief gebruik,... alles kan. Als u op zoek bent naar een echte blikvanger in uw keuken, dan is keramiek absoluut een goede keuze.

soorten 

Het woord "keramiek" is afgeleid van het Griekse woord keramos, wat als betekenis drinkvat of aardewerkvat heeft. In de geschiedenis werd dit woord gebruikt voor het aanduiden van voorwerpen die van gebakken klei zijn gemaakt. Traditioneel zijn keramieken dan ook op klei gebaseerd.
Onder de traditionele keramieken valt bijvoorbeeld te denken aan voorwerpen zoals potten en serviezen in porselein, aardewerk of steengoed, maar ook aan bouwmaterialen zoals baksteen, straatstenen en tegels en aan sanitair zoals wasbakken en toiletpotten. Technische keramiek daarentegen duidt op keramische producten die gemaakt zijn voor technische toepassingen zoals gereedschap, remschijven, implantaten, enz.

wetenschappelijk

Keramiek ontstaat door verhitting soms in combinatie met druk waarbij men ten minste twee elementen nodig heeft. Eén van deze bestanddelen is non-metallisch en de ander mag zowel metallisch als niet-metallisch zijn. Onder grote druk worden twee tot drie lagen van deze hardgebakken stof samengeperst tot een keramisch keukenblad.

onderhoud 

Meestal is het voldoende om het keukenblad schoon te maken met een natte doek. Vlekken kan je verwijderen met CIF. Kalkplekken daarentegen worden bestreden met natuurazijn. Het is belangrijk om harde schuurmiddelen en bijtende producten te vermijden. Zij kunnen namelijk schade brengen aan het werkblad. 

voordelen

- uiterst krasvrij
- oogt bijzonder mooi
- hygiënisch
- hittebestendig (tot een temperatuur van 450°C)
- verkrijgbaar in allerlei soorten en maten 
- verschiet na verloop van tijd niet van kleur  

nadelen 

- gevoelig voor zeer bijtende stoffen 
- gevoelig voor scherpe of zware voorwerpen 
           
                                
                       
                        

Een werkblad in Dekton

                    

Dekton weet je te misleiden: het lijkt echte natuursteen, maar zonder de nadelen ervan. Het is sterker dan composiet en ...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

Milieubewust in je keuken

                    

Duurzaamheid. Groen. Ecologisch. Wanneer je leeft op deze planeet, kan je nog moeilijk om deze termen heen. Het is -volg...