OVERZICHT

Fris de lente in: Zo maak je je keuken helemaal klaar voor het nieuwe seizoen!

08.03.2023

Fris de lente in: Zo maak je je keuken helemaal klaar voor het nieuwe seizoen!

De lente is in aantocht en de zonnestralen breken door de wolken. Het is tijd voor de grote lenteschoonmaak!

Het is een behoorlijke klus, maar met deze tips geniet je er het hele jaar van.


Voorbereiding
Je hebt de beslissing genomen om de keuken eens grondig schoon te maken. Plan er daarom een dag voor in in je agenda en laat niets dit in de weg staan.


Inspectie van de keuken
Het is tijd om de keukenkasten en hun inhoud grondig te inspecteren. Haal alles eruit en gooi voedingsmiddelen die al maanden over datum zijn zonder aarzelen weg. Bekijk geopende verpakkingen en beslis wat ermee moet gebeuren.


Sorteer vervolgens alles: kruiden bij kruiden, groenten bij groenten, bakingrediënten bij bakingrediënten. Zo heb je in een mum van tijd een duidelijk overzicht van wat je in huis hebt. Als je nog verder wilt gaan, kan je alles in doorzichtige potten of bokalen plaatsen en labelen.


Daarna is het tijd om je keukengerei te bekijken. Heb je echt vijf broodmessen nodig? Heb je die champignonborstel al gebruikt? Wees kritisch en breng al het keukengerei dat je in meer dan 2 jaar niet hebt gebruikt naar de kringwinkel.


Een grondige reiniging
Het is tijd om je mouwen op te stropen en alle keukentoestellen, van koelkast tot vaatwasser, en potten en pannen grondig te reinigen.


Glanzend kookgerei
Een schone pot of pan maakt koken net wat leuker. Meng wat baking soda en warm water om je pannen weer als nieuw te laten glanzen. Wil je kalk uit een pan verwijderen? Mix dan 1/4 azijn met 3/4 water, breng het aan de kook en laat afkoelen. Spoel het daarna nog even uit en klaar!


Schone afzuigkapfilters
De truc om vette filters van je afzuigkap schoon te maken? Leg een paar schijfjes citroen in een hittebestendige kom met warm water. Plaats het in de magnetron en verwarm gedurende 5 minuten op de hoogste stand. Leg de filters nu in de kom. De stoom van het water zorgt ervoor dat het vuil loskomt, waardoor je het makkelijk kunt afvegen. De citroen ontvet en zorgt voor een frisse geur in huis.


Een (bijna) nieuwe oven
Als je nog steeds kookt en grilt met een ouder model oven, dan moet je flink aan de slag met schrobben. Maar als je een oven hebt met hydrolyse, dan kun je de spons achterwege laten. Zelfs de grote schoonmaak is dan een fluitje van een cent: giet wat water met afwasmiddel op de bodemplaat van de oven en start het reinigingssysteem. De oven warmt nu enkele minuten op, zodat het water met afwasmiddel verdampt en condenseert op de ovendeur en binnenwanden. Vervolgens laat hij het een dik kwartier intrekken, zodat alle vet- en etensresten loskomen. Daarna hoef je alleen nog het achtergebleven vuil met een spons weg te vegen.


Wil je helemaal niets meer doen? Kies dan voor pyrolyse. Bij deze techniek wordt de oven automatisch gereinigd door middel van hoge temperaturen.


Een behandeld aanrechtblad
Het aanrechtblad wordt vaak over het hoofd gezien omdat we het toch na elke kookbeurt schoonmaken? Maar juist omdat je het dagelijks gebruikt, verdient het extra aandacht tijdens de grote schoonmaak. Begin niet zomaar met schrobben, maar kijk eerst welk reinigingsproduct het meest geschikt is voor het materiaal van je blad.


De laatste finishing touch
Het harde en grote werk is -eindelijk- voorbij. Je keuken ziet er weer als nieuw uit, daarom is het extra leuk om het een beetje op te vrolijken. Kies voor een kleurrijk boeket op het aanrecht of zet enkele geurige kruiden op de vensterbank.

           
                                
                       
                        

Ontdek de Innovatieve Miele KMDA kookplaat

                    

Op zoek naar een keukenapparaat dat niet alleen stijlvol is maar ook efficiënt en betrouwbaar? Maak kennis met de Miele ...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

Siemens StudioLine: stijlvolle innovatie voor de moderne keuken

                    

In de wereld van keukenapparatuur staat Siemens StudioLine synoniem voor innovatie, stijl en functionaliteit. Laten we d...