OVERZICHT

Bespaar energie met het eco-programma van je vaatwasser

23.06.2021

Bespaar energie met het eco-programma van je vaatwasser

We gebruiken hem (bijna) dagelijks, onze vaatwasser. Toegegeven, hij maakt ons leven net dat tikkeltje aangenamer. Gedaan met bergen afwas die zich opstapelen in je gootsteen. Maar hoe zorg je ervoor dat je vaatwasser geen immens grote energieverslinder wordt? Het eco-programma helpt je alvast goed op weg.


Eco-programma: voor normaal vuile vaat

Is je vaat niet ontzettend vuil, of zet je hem meteen op nadat je je potten, pannen en borden hebt opgeruimd? Dan kan je vast en zeker gebruikmaken van het eco-programma. Je verwacht het misschien niet, maar dit programma duurt langer dan een ‘standaardprogramma’. Toch ligt het energieverbruik een stuk lager. Maar hoe komt dat dan?


Gedaan met voorspoelen
De temperatuur, het waterverbruik en het energieverbruik liggen bij het eco-programma een stuk lager dan bij een standaardprogramma. Dit komt omdat het vaatwerk niet wordt voorgespoeld, én bovendien wordt de eerste naspoelbeurt uitgeschakeld. In sommige toestellen worden er zelfs sensoren verwerkt die de vuilheidsgraad van het water meten. Hierdoor kan het toestel autonoom beslissen of er een extra tussenspoelbeurt wordt ingelast of niet. Zuinigheid is dus echt wel het sleutelwoord van het eco-programma.


Hoeveel kan je besparen met het eco-programma?
Wanneer je kiest voor het eco-programma, kan je tot een kwart water en ongeveer 30% elektriciteit besparen in vergelijking met een standaardprogramma. Vergeet wel niet om ook bij het eco-programma eventuele etensresten eerst van je borden en uit je kookgerei te verwijderen voor je ze in de vaatwasser plaatst. Dit zal er meteen ook voor zorgen dat er minder vuil in de filter en het apparaat belandt, waardoor je vaat properder zal zijn en je machine langer zal meegaan.

           
                                
                       
                        

Waarom kiezen voor de Novy Easy dampkap?

                    

Maak van je keuken een gestroomlijnd geheel met Novy Easy! De dampkap zit volledig verscholen in de kookplaat waardoor a...

                        LEES MEER                 
      
       
                                
                       
                        

5 tips om je keuken duurzamer te maken

                    

Tegenwoordig is het helemaal niet meer zo moeilijk om je hart voor duurzaamheid ook door te trekken in je keuken. Dan he...